Foto: Stockfoto 123RF

‘Zonde van geld dat je eraan kwijt bent’

  •   keer gelezen

WOERDEN • Woerden gaat de eigen financiën onder de loep nemen. Het onderzoek wordt echter niet door een onafhankelijk bureau uitgevoerd, zoals de oppositiepartijen willen.


Een motie van Progressief Woerden, VVD, Woerden&Democratie en WeDo om dat voor elkaar te krijgen, kreeg donderdag niet de benodigde steun. Reem Bakker noemt dat een blamage. Want volgens het raadslid van Woerden&Democratie hebben kiezers het recht om te weten hoe de gemeente er financieel voor staat. Hij wees tijdens de raadsvergadering op het coalitieakkoord uit 2018 waarin staat vermeld dat coalitiepartijen CDA, CU/SGP, D66 en LijstvanderDoes streven naar transparante financiële informatie. “Wees gewoon eerlijk en laat zien hoe het financieel gaat.”

Bakker vroeg in het recente verleden al vaker aandacht voor de zwakke financiële positie van Woerden. Die positie zou sinds de start van de bestuursperiode in 2018 zijn verslechterd. Iets waar coalitiepartijen volgens het raadslid niet al teveel aandacht aan willen schenken, “want ze zitten allemaal in hetzelfde lekkende financiële bootje.”

Intern
Job van Meijeren (CDA) wil best een financieel onderzoek laten doen, maar dan intern. Alle informatie is namelijk al beschikbaar. “Een duur extern onderzoek is zonde van het geld dat je eraan kwijt bent. Je betaalt 40.000 euro voor informatie die je al hebt. Bovendien doe je met een dergelijk onderzoek je eigen ambtenaren tekort.” Hij wil de uitkomsten van een intern onderzoek op 1 april, dus pas na de verkiezingen, vrijgeven. De uitkomsten kunnen dan worden gebruikt bij de voorbereidingen voor het vormen van een nieuw gemeentebestuur.

Wilma de Mooij van WeDo kon haar oren amper geloven. “U wilt dus over de verkiezingen heen regeren? Ik vind dat gewoon niet kunnen.” Ze zegt dat het voorstel voor een extern onderzoek ook helemaal niet bedoeld is om de eigen ambtenaren aan te vallen. “Elke organisatie kan een blinde vlek hebben. Daarom is het goed om een onafhankelijke partij eens naar je huishoudboekje te laten kijken.” Een dergelijk onderzoek hoeft volgens Coby Franken (Progressief Woerden) ook niet duur te zijn. “Het gaat om een quick scan, waar we nog voor het eind van het jaar een beslissing over kunnen nemen.”

Slager
Net als het CDA vonden echter ook andere coalitiepartijen een extern financieel onderzoek onnodig. “De cijfers die ambtenaren ons hebben geleverd zijn juist en gecheckt door een onafhankelijk accountant”, verklaarde Birgitte van Hoesel (D66). Ook LijstvanderDoes was kritisch. Dat Reem Bakker niets ziet in een intern financieel onderzoek vond Lenie van Leeuwen maar vreemd. “U heeft het steeds over een slager die zijn eigen vlees keurt. Betekent dat dat u onze ambtenaren niet vertrouwt?”

Bakker wees haar erop dat de gemeente wel vaker externe onderzoeken uit laat voeren. “Dat is heel gezond.” 

Hoewel de motie niet was gericht aan het college, wilde wethouder Ad de Regt (financiën) toch nog wel wat kwijt. Hij wees de raad erop dat de cijfers waar de gemeente gebruik van maakt zijn bevestigd door een onafhankelijke accountant. “Dat is om die blinde vlek te voorkomen.”

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten