Foto: Stockfoto

Woerden wil meer studio’s bouwen voor starters

  •   keer gelezen

WOERDEN • Woerden wil de komende jaren in een aantal complexen studio’s bouwen met huren tot 850 euro per maand. Deze zijn bedoeld voor mensen met een inkomen dat net te hoog is voor sociale huur, maar te laag om een woning te kunnen kopen. 


Deze groep woningzoekenden valt nu nog vaak buiten de boot. Op deze manier wil de gemeente starters, maar ook andere (spoed)zoekers aan een goedkope woning helpen. Hoeveel van deze studio’s er komen, hangt af van de behoefte. Daarnaast blijft de gemeente inzetten op middenhuur en betaalbare koop. 

Nieuwbouwprojecten
Het bouwen van nieuwe woningen kost tijd, benadrukt wethouder Tymon de Weger (wonen). Tegelijkertijd is het Woerden de laatste jaren gelukt om elk jaar gemiddeld 300 nieuwe woningen op te leveren, terwijl dat eerst 200 was. Komend jaar start de bouw van 470 woningen in verschillende nieuwbouwprojecten (De Houttuin, Witt, De Pionier en de Molenhoek.). 85 procent hiervan valt in de categorie goedkoop of betaalbaar.

Toch blijft het vinden van een nieuwe woning - of het nu gaat om koop of huur - ook in Woerden extreem lastig. Doordat de koopprijzen zo hard stijgen, is goedkope koop (tot 225.000 euro) niet meer betaalbaar voor mensen met lagere inkomens. 

Niet rendabel
De gemeenteraad zou graag zien dat 15 procent van de nieuwbouw uit goedkope koopwoningen bestaat, maar het college vindt dat niet realistisch. Zulke bouwplannen zouden in de huidige markt niet meer rendabel zijn. Of de woningen worden zo klein, dat er nauwelijks vraag naar is. Alleen huurwoningen zijn nog betaalbaar te houden, daarom legt het college daar de nadruk op.

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten