• Veel bewoners van de Leidsestraatweg hebben zelf al een zwemtrappetje achter hun huis.
• Veel bewoners van de Leidsestraatweg hebben zelf al een zwemtrappetje achter hun huis. Foto: Floris Bakker

Wel of geen zwemtrappetje langs kade?

3 dec, 15:38 Algemeen 137 keer gelezen

WOERDEN • Moeten er nou wel of geen zwemtrappetjes komen in Woerden? Het is het ‘duivelse dilemma’ waar wethouder Ad de Regt mee worstelt.

Want hij wil graag de veiligheid verbeteren. Tegelijkertijd werkt het aanbrengen van trappetjes langs de kades recreatief zwemmen in de hand. Iets dat hij wil voorkomen. “Dan gaan mensen zwemmen op plekken waar het gevaarlijk is. Dat wil je niet hebben.” Toch beseft De Regt dat niks doen geen optie is. Er moet noodvoorziening komen waar drenkelingen gebruik van kunnen maken.

In de nacht van 7 op 8 november ging het bijna mis toen een inwoner met suikerziekte onwel werd. Hij stapte op de Rijnkade van zijn fiets af, ging even zitten om bij te komen en viel bij het opstaan in het water van de Oude Rijn. Daar heeft hij vermoedelijk tussen een half uur en drie kwartier ingelegen. “Ik weet niet eens meer hoe lang het was omdat ik dat hele stuk kwijt ben”, verklaarde hij donderdag tijdens de raadsvergadering. 

Te hoog
Wat hij wel weet is dat hij niet meer uit het water kon komen. Het water was te diep en de kademuur te hoog. “Mijn schouders en armen deden enorm veel pijn door het hangen aan de kade.” Al schreeuwend om hulp besloot hij naar de overkant te zwemmen, naar een (particulier) zwemtrappetje. Buurtbewoners trokken hem uiteindelijk uit het water. Iets waar de man hen eeuwig dankbaar voor is. “Zonder hun hulp had ik het niet gered.”

Het verhaal van de man, die inmiddels volledig is hersteld, maakte diepe indruk op de raadsleden. Zij wilden van wethouder De Regt weten of het klopt dat er de afgelopen jaren zes personen uit het water bij de Rijnkade zijn gehaald. Hij zegt dat er bij de gemeente en bij de hulpdiensten geen gevallen bekend zijn, “maar dat wil niet zeggen dat het ook niet is gebeurd.”

Locaties bekijken
De Regt nam bewust het woord ‘trappetje’ niet in de mond. Hij denkt aan voorzieningen om de hoge kades toch te beklimmen. “Het moet voor mensen die te water raken, mogelijk zijn om eruit te komen. Daarom gaan we versneld locaties bekijken waar we iets kunnen doen.”

Ook de haven wordt meegenomen in het onderzoek. Daar klinken al langere tijd stemmen om trappetjes te plaatsen. De Regt wilde benadrukken dat de gemeente de risico’s niet volledig kan wegnemen, “maar wel zo klein mogelijk maken.”

Floris Bakker

Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Natuurlijk begraven wordt mogelijk in Woerden Algemeen 4 aug, 11:10
Afbeelding
Foutieve naam bij foto Jaap van der Does Algemeen 4 aug, 10:45
Afbeelding
Suppend Woerden verkennen Algemeen 4 aug, 08:32
Afbeelding
Kaartjes voor Woerdense Vakantieweek Algemeen 4 aug, 08:30
Afbeelding
Fortentocht door Altena Algemeen 4 aug, 08:25
Afbeelding
‘Wat als mijn tijd is gekomen?’ Algemeen 3 aug, 09:34
Afbeelding
Genieten van het rondje om de kerk Algemeen 3 aug, 08:37
Afbeelding
Lief en leed op de foto in de Betekenisweek Algemeen 3 aug, 07:39