• Bij manege Morgenstond in Woerden zijn twee veulens geboren. Als alles goed gaat volgen er binnen enkele weken nog drie.
• Bij manege Morgenstond in Woerden zijn twee veulens geboren. Als alles goed gaat volgen er binnen enkele weken nog drie. (Foto: Floris Bakker)

Manege Morgenstond in Woerden beleeft ware geboortegolf

  •   keer gelezen

WOERDEN - Bij manege Morgenstond in Woerden is een kleine geboortegolf gaande. In een paar weken tijd worden er vijf veulens verwacht.


De eerste twee veulens zijn al geboren en staan deze donderdagochtend met hun moeders in de wei van de manege. Hellen van der Tol kijkt vertederd naar hoe de jonge dieren vrolijk in het rond huppelen. “Prachtig, ik kan hier uren naar kijken.” Zij en haar partner Jeroen Kragten hebben al een paar pittige nachten achter de rug. En er komen er nog een paar aan. Nog twee van hun merries staan op het punt van bevallen, een derde is iets later uitgerekend.

Zender
Om alles goed in de gaten te houden hangt er een camera in de stal. En de merries hebben een zender om. “Zodra ze gaan liggen, gaat er een pieper af op onze mobiele telefoon”, legt Hellen uit. “Dan springen wij uit bed, hijsen ons in een spijkerbroek en rennen naar de stal. Want binnen een kwartier is het veulen eruit.” De bevalling is bijna altijd ‘s nachts, vult Jeroen aan. “Dan is het rustig en is de merrie ontspannen. De kans is groot dat zo’n bevalling prima verloopt, maar je wil er toch bij zijn als er iets mis dreigt te gaan.”

En soms is het nodig om in te grijpen. Zo kwam het eerste veulen twaalf dagen te vroeg ter wereld. Het jonge dier had niet de kracht om zelfstandig op te staan. Hellen: “Een veulen moet binnen zes uur biest drinken bij zijn moeder. Daar zitten belangrijke antistoffen in die het nodig heeft om te overleven. We hebben daarom de merrie gemolken en de melk in een flesje aan het veulen gegeven. Maar die wilde niet drinken. Uiteindelijk moest het veulentje naar de dierenkliniek waar het via een sonde de melk kreeg toegediend. Inmiddels is het veulen sterk genoeg en drinkt het bij zijn moeder.”

Buitenland
Manege Morgenstond begon drie jaar geleden met het fokken van eigen paarden en pony’s. Die moeten op ten duur de oudere lespaarden vervangen. “We haalden voorheen veel van onze paarden uit het buitenland”, vertelt Jeroen. “Prima dieren, maar we hebben hier al paarden lopen met de juiste eigenschappen. Met die dieren proberen we nu ons ideale manegepaard te fokken. Een paard met een dubbel doel: het is goed rijdbaar én geeft een mooi veulen.”

De veulens krijgen bij manege Morgenstond alle tijd om op te groeien. Met drie jaar krijgen ze het hoofdstel op, een bitje in en een zadel op de rug. Dat laatste is nogal een dingetje. “Je hebt een ervaren ruiter nodig om ‘m daar aan te laten wennen”, vertelt Hellen. Als de pony of het paard eenmaal ‘zadelklaar’ is, wordt er drie keer per week op gereden. Dit om ze van alles te leren. Met vier jaar zijn de pony’s en paarden klaar om ze in te zetten voor de lessen.

Op woensdag 25 mei verzorgen twee teams bij manege De Morgenstond aan de Geestdorp vanaf 20.00 uur een demonstratie caroussel rijden. Dit ter voorbereiding op het NK dat eraan komt. Dat is tevens een mooie gelegenheid om een kijkje te nemen bij de veulens.

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten