Afbeelding
Foto: 123RF.com

Zeven jaar en tbs voor pakketbezorger uit Woerden die Wijchenaar doodreed

10 jun, 13:59 Algemeen 198 keer gelezen

WOERDEN • Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep opnieuw een gevangenisstraf van zeven jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen 20-jarige Woerdenaar, voor het doodrijden van een 42-jarige man uit Wijchen.

Het slachtoffer liet op 24 november 2020 samen met zijn vrouw de hond uit. Hij ziet de Woerdenaar, die op dat moment als pakketbezorger aan het werk is, hard door de woonwijk in Wijchen rijden en spreekt hem daarop aan. Er ontstaat een woordenwisseling. 

Middelvinger
Op het moment dat het slachtoffer voor de bestelauto gaat staan, om een foto van het kenteken te maken, geeft verdachte vol gas en rijdt de man aan. Het slachtoffer wordt een stuk meegesleurd op de motorkap. Dan valt hij en wordt hij overreden. De pakketbezorger stopt en rijdt achteruit nog eens over de man heen, die ter plaatse overlijdt aan zijn ernstige verwondingen. Vervolgens steekt hij zijn middelvinger op naar de vrouw van het slachtoffer en gaat verder met zijn route.

De rechtbank legde aan de verdachte in eerste aanleg een gevangenisstraf van 7 jaar en tbs met dwangverpleging op, gelijk aan de eis van de officier van justitie. De Woerdenaar besloot tegen die uitspraak in hoger beroep te gaan. Tijdens de behandeling ging het opnieuw om de vraag of de man uit Woerden toerekeningsvatbaar was tijdens het incident en of hij als jeugdige moest worden berecht. 

Meerderjarig
De advocaat-generaal liet in het requisitoir weten geen enkele aanleiding te zien om het strafrecht voor jeugdigen toe te passen. De verdachte was ten tijde van de feiten immers meerderjarig. Daarnaast heeft het delict ‘onvoorstelbaar veel leed veroorzaakt’.

Deskundigen hebben geconcludeerd dat de verdachte lijdt aan een antisociale persoonlijkheidsstoornis met psychopathische trekken. De stoornis vraagt om een langdurige behandeling. “Hij kan niet zonder voldoende behandeling weer op straat komen, gelet op het hoge recidiverisico”, aldus de advocaat-generaal. 

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Derks Advocaten: al veertig jaar zacht op de persoon, hard op de inhoud Algemeen 15 aug, 15:20
Afbeelding
Opbrengst Montmartre voor Mantelmeeuw Algemeen 15 aug, 06:53
Afbeelding
Woerdense Vakantieweek stralend begonnen! Algemeen 14 aug, 12:01
Afbeelding
Buurtbus 524 sluit per 22 augustus beter aan op buslijn 120 Algemeen 14 aug, 11:51
Afbeelding
Het is bloedheet: Woerden zoekt het water op Algemeen 12 aug, 11:45
Afbeelding
Start herstelwerkzaamheden dijk in Snelrewaard: enige hinder voor watersporters Algemeen 12 aug, 08:12
Afbeelding
Van boer tot bord: ‘Proef het Groene Hart’ Algemeen 11 aug, 10:35
Afbeelding
Bestuurder onwel, met spoed naar ziekenhuis 112 10 aug, 09:19