• De nieuwe wethoudersploeg, met van links naar rechts: Ad de Regt (Lijst van der Does), Mariette Pennarts (onafhankelijk), Jelmer Vierstra (Progressief Woerden), Jacques Rozendaal (CristenUnie-SGP) en Arjan Noorthoek (CDA).
• De nieuwe wethoudersploeg, met van links naar rechts: Ad de Regt (Lijst van der Does), Mariette Pennarts (onafhankelijk), Jelmer Vierstra (Progressief Woerden), Jacques Rozendaal (CristenUnie-SGP) en Arjan Noorthoek (CDA). Foto: Thomas Sohilait
concept bestuursakkoord

Nieuwe Woerdense coalitie presenteert plannen voor komende jaren

Algemeen 504 keer gelezen

WOERDEN • Meer betaalbare woningen, energie besparen door isolatie en het aanstellen van een stadsecoloog. Het zijn zomaar wat punten uit het concept bestuursakkoord dat dinsdagavond is gepresenteerd.

Twee maanden hadden de onderhandelaars van CDA, Lijst van der Does, Progressief Woerden en ChristenUnie-SGP nodig om tot een akkoord te komen. “Het heeft soms best wel even geknetterd”, blikt Dirk van der Borg terug. Toch ligt er nu een akkoord - met de titel: ‘Woerden, dat zijn wij samen’ - dat er volgens de formateur ‘mag zijn’. “Het ademt de geest dat we het met elkaar gaan doen, met de samenleving.” 

Bouwen
In het akkoord staan 70 doelen die de coalitiepartijen de komende vier jaar wil halen. Zo is het doel om elk jaar 300 à 400 woningen te bouwen. Het aandeel betaalbare woningen (koop en sociale huur) moet omhoog. En er komt meer ruimte voor kleinschalige bouwprojecten in de kernen, zoals cpo’s (collectief particulier opdrachtgeverschap, red.) en initiatieven vanuit de ouderenzorg. Verder gaat de gemeente armere inwoners financieel helpen bij het isoleren van hun huis. 

De voorbereidingen voor de aanleg van de Rembrandtbrug gaan ‘gewoon’ door. Door stijgende bouwkosten en hogere vastgoedprijzen dreigt de brug ruim 31 miljoen euro te gaan kosten, veel meer dan de 21,5 miljoen euro die voor het project was gereserveerd. Pas als de prijzen van grond en vastgoed ‘stabiliseren’ worden er definitieve keuzes gemaakt. “We moeten een betrouwbare overheid zijn”, meent CDA-fractievoorzitter Job van Meijeren. “Al meer dan dertig jaar praten we over deze verbinding, dus gaan we er niet zomaar een streep door zetten.”

Groene buffer
Ook komt er duidelijkheid over de toekomst van de twee zwembaden, net als de inrichting van de Cattenbroekerplas. En de Harmelerwaard moet wat de fracties betreft in de toekomst een ‘eeuwige groene buffer’ vormen tussen Harmelen en Utrecht. Glastuinbouwers willen er weg omdat ze geen toekomstperspectief zien in het gebied: er is te weinig ruimte voor verduurzaming en uitbreiding. 

Een belangrijke ambitie in het bestuursakkoord is het ‘werken vanuit de samenleving’. Samen met wijk- en dorpsplatforms komen er agenda’s waarin de opgaven staan voor dat gebied. “We moeten veel meer denken vanuit mensen en minder vanuit regels”, verduidelijkt Coby Franken van Progressief Woerden. Zo wil de coalitie inwoners nauw betrokken worden bij besluiten over de dorpshuizen in Kamerik en Zegveld, de woningbouwplannen in Harmelen en de versterking van voorzieningen in Staatsliedenkwartier, Molenvliet en Schilderskwartier. 

Inkomenstoets
Het bestuursakkoord bevat ook een stevige sociale agenda. Zo wordt er meer buurtgericht gewerkt, samen met vrijwilligers en professionals in iedere wijk en dorp. Om grip te krijgen op de kosten van huishoudelijke hulp komt er een inkomenstoets. Zodat het geld van de gemeente terecht komt bij inwoners die dit het meest nodig hebben. Ook willen de partijen regelingen voor minima herzien en deze ruimhartig toepassen. Samen met jongeren wordt een speciale Jongerenagenda opgesteld.

Voor het onderhoud van de wegen, pleinen en parken trekken de partijen de komende jaren extra geld uit. De buitenruimte wordt groener en er komt een stadsecoloog. Deze gaat helpen bij het versterken van flora en fauna. De openbare ruimte krijgt een soberder onderhoud. Dit is nodig om kosten te besparen en achterstand in het onderhoud terug te dringen. Het afvalbeleid op de schop: hergebruik wordt de norm. Zo is het streven om festivals en evenementen afvalvrij te maken. 

Windturbines
Het doel om in 2030 meer dan de helft van het energieverbruik duurzaam op te wekken blijft staan. Zo valt er deze raadsperiode een besluit over de locatie van windturbines. Hiervoor zijn de polders Reijerscop (Harmelen) en Barwoutswaarder (Woerden) in beeld. De vier coalitiepartijen hebben met elkaar afgesproken dat ze daarin ieder een eigen standpunt innemen. “Wij verschillen van mening en gunnen elkaar de ruimte”, benadrukt Lenie van Leeuwen van Lijst van der Does. Het is geen geheim dat haar partij niets ziet in de bouw van windturbines. 

In de raadsvergadering van 23 juni vindt er een debat plaats over het akkoord. Daarna wordt het document definitief vastgesteld en kan het college aan de slag met de uitvoering ervan.

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Julia Groen en Gwenn Hoogenboom spraken met Joke de Wissel (foto). Zij is een van de organisatoren van het plaatsen van een monument ter nagedachtenis aan de in 1943 overleden bemanning van een neergestorte Britse bommenwerper bij de boerderij van haar grootouders.
Fotoproject 'Conflict' in Woerdense Petruskerk Nieuws 20 uur geleden
• Hester Korver van de Woerdense Vakantieweek en Kasper Tappel van BPA.
BPA komende drie jaar sponsor Woerdense Vakantieweek Zakelijk 23 uur geleden
• Sven van der Plank van Siveo '60.
Siveo '60 bijna veilig: 'We moeten vooral niet gaan rekenen' Sport 23 uur geleden
• Birgitte van Hoesel in de Wereldwinkel aan de Havenstraat.
Wereldwinkel Woerden bestaat 45 jaar: 'Wie hier iets koopt, draagt bij aan een betere wereld' Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial gisteren
• Padel2Go-locatie.
Woerden krijgt indoor padelcentrum met zes banen Zakelijk 24 apr, 16:34
• Kermis op het Exercitieveld in Woerden.
Jongen (14) beroofd en mishandeld op kermis in Woerden 112 24 apr, 14:47
• Mevrouw Van Doorn-Verstoep met de burgemeester.
Burgemeester Woerden bezoekt 102-jarige inwoonster Nieuws 24 apr, 14:14