• Huug Nieuwenhuijs van Wijngaard Kaas.
• Huug Nieuwenhuijs van Wijngaard Kaas. Foto: Floris Bakker

‘We vissen allemaal in dezelfde kleine vijver’

26 jun, 12:57 Algemeen 302 keer gelezen

WOERDEN • De vacaturedag van de kaasbranche in de Woerdense Technohub trok donderdag maar weinig bezoekers. Het warme weer was daar mede de oorzaak van. 

Het is net voor vier uur ‘s middags als Tom Tijsmans van Vepo Cheese besluit om zijn stand op te ruimen. “Het was stilletjes”, zegt hij. “Ik denk dat mensen vandaag liever op een terrasje zitten dan dat ze hier langskomen.” Dat is jammer, want er staan een paar leuke vacatures open bij het familiebedrijf uit Bodegraven. “Monteurs, operators en financieel medewerkers; ze zijn allemaal welkom bij ons.”   

Voor alle aanwezige bedrijven is het lastig om nieuw personeel te vinden. Oorzaak? Krapte op de arbeidsmarkt. Tijsmans: “We vissen allemaal in dezelfde kleine vijver, dus moet je extra je best doen om op te vallen.” Vepo Cheese, dat plakjes, blokjes en geraspte kaas levert aan industrie en consumentenmarkt, doet al veel om kandidaten te werven. Zo ligt er een bonus klaar voor medewerkers die een nieuwe collega aanbrengen. 

Corona
Bij Wijngaard Kaas, bekend van de traditioneel gerijpte kazen van de merken Wyngaard en Reypenaer, zoeken ze vooral productiemedewerkers. Corona is volgens bedrijfsleider Huug Nieuwenhuijs de belangrijkste oorzaak van het personeelstekort. “Toen de coronacrisis uitbrak, moesten we noodgedwongen afschalen. De flexibele schil ging eruit om die moeilijke tijd door te komen. Nu zie je het tegenovergestelde gebeuren. De vraag neemt flink toe, dus moeten we opschalen. En dat in een tijd waarin het ontzettend moeilijk is om personeel te vinden.” Toch merken klanten er niets van. “Af en toe is het rennen en vliegen, maar wij leveren altijd.”

Kiezen
Het aantrekken van nieuwe medewerkers is ook voor Grozette uit Woerden lastig. Daar is volgens Roely Slinger wel een verklaring voor te geven. “Het tekort aan technisch personeel is zo groot dat werkzoekenden in deze branche kunnen kiezen waar ze willen werken. Gaan ze dicht in de buurt aan de slag of kiezen ze voor die baan iets verder weg met een iets hoger loon?” 

• De stand van Grozette met links Roely Slinger. 

De producent van strooikaas had in het verleden nooit veel moeite om nieuwe mensen te vinden. Maar toen er in korte tijd drie medewerkers vertrokken, bleek het opeens lastig om de openstaande vacatures op te vullen. “We hebben bureaus ingeschakeld, advertenties geplaatst en zijn ook zelf - via Instagram en LinkedIn - actief gaan werven. Dat heeft wel iets geholpen, maar het blijft moeilijk.” 

Groeien
Grozette zit sinds eind vorig jaar in een nieuw pand, met meer ruimte voor de opslag van kaas en aanvoer van grondstoffen. Slinger: “We willen als bedrijf groeien, maar hebben daarvoor wel nieuwe medewerkers nodig. Onderbezetting is nooit fijn. Dat betekent dat de werkdruk omhoog gaat. Dus nieuwe mensen zijn heel welkom. Grozette is echt een ontzettend leuk bedrijf; er heerst hier een fijne familiesfeer.” 

Dat de vacaturedag maar weinig bezoekers trekt, vindt Kitty Kusters van Woerden Marketing jammer. “Misschien hadden we het evenement op een ander moment moeten houden. Maar de dag is niet helemaal voor niets geweest. Alle aanwezige bedrijven hebben hun openstaande vacatures door kunnen geven aan Roode Recruitment. Wie weet lukt het hen om een aantal van de openstaande vacatures te vervullen.”

Floris Bakker

Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Derks Advocaten: al veertig jaar zacht op de persoon, hard op de inhoud Algemeen 15 aug, 15:20
Afbeelding
Opbrengst Montmartre voor Mantelmeeuw Algemeen 15 aug, 06:53
Afbeelding
Woerdense Vakantieweek stralend begonnen! Algemeen 14 aug, 12:01
Afbeelding
Buurtbus 524 sluit per 22 augustus beter aan op buslijn 120 Algemeen 14 aug, 11:51
Afbeelding
Het is bloedheet: Woerden zoekt het water op Algemeen 12 aug, 11:45
Afbeelding
Start herstelwerkzaamheden dijk in Snelrewaard: enige hinder voor watersporters Algemeen 12 aug, 08:12
Afbeelding
Van boer tot bord: ‘Proef het Groene Hart’ Algemeen 11 aug, 10:35
Afbeelding
Bestuurder onwel, met spoed naar ziekenhuis 112 10 aug, 09:19