• Filmstill uit de animatiefilm Knor.
• Filmstill uit de animatiefilm Knor. Foto: © Viking Film

Tosca Menten trots op Knor: ‘Het is een grappige film en zó mooi gemaakt’

Algemeen 779 keer gelezen

WOERDEN • Met een feestje viert bioscoop AnnexCinema op zaterdag 9 juli de voorpremière van Knor, de animatiefilm die is gebaseerd op het jeugdboek De wraak van Knor van Tosca Menten.

De Woerdense kinderboekenschrijfster beschouwt het uitkomen van de film als een ‘waanzinnig hoogtepunt’ in haar carrière. Dat ze de wereldpremière van Knor - tijdens het bekende filmfestival Berlinale in Berlijn - moest missen was ‘effe flink balen’. “Ik had corona en kon er niet heen, maar de 9e ben ik er gewoon bij hoor in mijn eigen stadje!”

Knor vertelt het verhaal van een schattig biggetje dat een thuis vindt bij Babs, die hem van opa cadeau krijgt voor haar verjaardag. Babs moet er alles aan doen om hem van haar ouders te mogen houden. Toch blijken niet haar ouders de grootste bedreiging te zijn voor Knor… 

Stop-motion
Tosca zag de film al een paar keer, maar is nog altijd onder de indruk hoe haar verhaal rond het varkentje Knor is verfilmd. In stop-motion, een techniek die bekend is van series als Buurman & Buurman, Pingu en Pieter Post. “De acteurs in Knor zijn poppen van plastic en klei met stoffen kleertjes”, legt Tosca uit. “Voor elk shot werden ze in een net iets andere houding gefotografeerd. Door de beelden snel achter elkaar af te spelen, lijken de poppen te bewegen. Voor de hele film hebben ze bij elkaar zo’n 55.000 foto’s moeten maken.”

Lange stop-motion animatiefilms worden zelden gemaakt omdat het ontzettend tijdrovend en kostbaar is. Zo werden er voor Knor hele sets gebouwd in een hal in Arnhem. Tosca ging daar meermaals heen om een kijkje te nemen bij de opnamen en was diep onder de indruk. “Ze waren de hele dag bezig met het maken van die poppetjes en het opbouwen van de sets. Eén minuut film kostte al gauw een week werk. Het is dus niet zo gek dat het jaren heeft geduurd voor zo’n film in de bioscoop kan draaien.”

Gek genoeg moesten de stemacteurs (waaronder Alex Klaasen, Loes Luca, Jelka van Houten en Henry van Loon) als eerste ‘aan de bak’. Tosca: “Op basis van tekeningen spraken zij hun teksten in. De makers gingen daarna aan de slag om de mondjes van de figuurtjes precies te laten bewegen op hun stemmen.”

De Griezels
Tosca schreef De wraak van Knor in 2010 en 2011. Drie jaar later werden de filmrechten verkocht. Daar zit nog een bijzonder verhaal achter. “Marleen Slot, de producent van de film, wilde graag met de bekende animator Mascha Halberstad, het boek De Griezels van Roald Dahl verfilmen. Maar de filmrechten bleken al verkocht te zijn. Ze stapte een boekwinkel in Arnhem binnen en vroeg de verkoopster naar een vergelijkbaar boek. Zonder aarzelen pakte zij het boek De wraak van Knor uit de kast. Toen ze dat lazen waren ze helemaal om. Da’s toch fantastisch!”

Tosca raadt iedereen aan om Knor te gaan bekijken. “Het is een grappige film en zó verschrikkelijk mooi gemaakt. Soms valt je mond gewoon open.” Voor de voorpremière zijn nog genoeg tickets beschikbaar. “En als ze op zijn, doen we toch gewoon nog een extra zaal open!” Na afloop van de film kunnen kinderen vragen stellen aan de schrijfster. Ook vertellen de regisseur en producent van de film wat meer over hoe de film is gemaakt. De voorpremière begint om 15.00 uur.  

www.annexcinema.nl

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Julia Groen en Gwenn Hoogenboom spraken met Joke de Wissel (foto). Zij is een van de organisatoren van het plaatsen van een monument ter nagedachtenis aan de in 1943 overleden bemanning van een neergestorte Britse bommenwerper bij de boerderij van haar grootouders.
Fotoproject 'Conflict' in Woerdense Petruskerk Nieuws 20 uur geleden
• Hester Korver van de Woerdense Vakantieweek en Kasper Tappel van BPA.
BPA komende drie jaar sponsor Woerdense Vakantieweek Zakelijk 23 uur geleden
• Sven van der Plank van Siveo '60.
Siveo '60 bijna veilig: 'We moeten vooral niet gaan rekenen' Sport 23 uur geleden
• Birgitte van Hoesel in de Wereldwinkel aan de Havenstraat.
Wereldwinkel Woerden bestaat 45 jaar: 'Wie hier iets koopt, draagt bij aan een betere wereld' Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial gisteren
• Padel2Go-locatie.
Woerden krijgt indoor padelcentrum met zes banen Zakelijk 24 apr, 16:34
• Kermis op het Exercitieveld in Woerden.
Jongen (14) beroofd en mishandeld op kermis in Woerden 112 24 apr, 14:47
• Mevrouw Van Doorn-Verstoep met de burgemeester.
Burgemeester Woerden bezoekt 102-jarige inwoonster Nieuws 24 apr, 14:14