• Tijdens de 'oogstdag' werden dik duizend zaailingen uit de grond gehaald. Rechts Marijke van der Heijden en tweede van links Marga Witteman.
• Tijdens de 'oogstdag' werden dik duizend zaailingen uit de grond gehaald. Rechts Marijke van der Heijden en tweede van links Marga Witteman. Foto: Floris Bakker

Zaailingen geoogst in Brediuspark in Woerden om Nederland stukje groener te maken

Algemeen 1.979 keer gelezen

WOERDEN • In het Brediuspark in Woerden was vrijdag een groepje druk met het ‘oogsten’ van zaailingen. Die worden over een tijdje elders in het land weer geplant.

Marijke van der Heijden, provinciaal coördinator van de campagne Meer Bomen Nu, loopt achter een kruiwagen vol piepjonge boompjes. “Deze hebben we net uit de grond gehaald”, zegt ze. “Het gaat om zaailingen van inheemse soorten als esdoorn, iep, hazelaar, kornoelje en sleedoorn. Die stonden op plekken met weinig licht of met veel bij elkaar. De meeste zouden het niet overleven. Door ze te verplanten, krijgen ze op een andere plek de kans om op te groeien.” 

Bomenhub
De zaailingen komen op de bomenhub te staan, gelegen aan de rand van het park. Daar zijn vrijwilligers bezig met het graven van een lange sleuf. Voordat ze weer de grond in gaan, worden alle boompjes per soort gebundeld. Dat is nog best een klus aangezien het gaat om takjes met wat wortels. “Je kunt vaak aan de knoppen zien om wat voor soort het gaat”, legt Van der Heijden uit. “We hebben een knoppenkaart uitgedeeld aan alle vrijwilligers. En als je er echt niet uitkomt, kun je altijd nog Picture This gebruiken, een app die je helpt bomen te herkennen.”

De jonge boompjes blijven tot maart in de grond staan waarna een groot aantal een plek krijgt in het voedselbos in Oudewater. De zaailingen die overblijven worden weggegeven aan boeren en burgers. Die gebruiken ze als erfbeplanting of voor de aanplant van bossen, heggen of bermen. Van der Heijden: “Op deze wijze zorgen we er samen voor dat ons land een stukje groener wordt.” 

Verstenen
Meer Bomen Nu is een campagne van Urgenda, bedacht door Stichting MEERGroen. “Het idee is van ecoloog Franke van der Laan”, weet oud-inwoonster van Woerden Marga Witteman van Urgenda te vertellen. “Hij werkt in Hoofddorp en zag die plaats steeds meer verstenen. Daar kwam niet veel groen voor terug. Bomen en planten aanschaffen is behoorlijk prijzig voor gemeenten, dus kwam hij op het idee om zaailingen - die voorheen op de composthoop belanden - te verhuizen van kansarme naar kansrijke plekken. Zo versterk je de biodiversiteit en ga je tegelijkertijd de klimaatverandering tegen. Want bomen halen CO2 uit de lucht.”

De campagne is volgens Witteman in drie jaar tijd op een positieve manier ‘uit de klauwen gelopen’. “Begin december hebben we de miljoenste boom verplant. In het begin heerste er best wat scepsis; de vraag was of de zaailingen het wel zouden redden op een andere plek. Daar hebben we ook onderzoek naar gedaan. Na de eerste winter was 80 procent van de boompjes nog in leven en na de tweede winter lag dat percentage op 75 procent. Dat had vooral te maken met het droge voorjaar. Je kunt dus wel zeggen dat het een succes is.”

Lokaal karakter
In het Brediuspark wordt de actie begin dit jaar nog twee keer herhaald. Van der Heijden hoopt dan meer vrijwilligers uit Woerden te kunnen verwelkomen. “Dan krijgt de actie meer een lokaal karakter.” Zij is inmiddels bezig om soortgelijke acties op poten te zetten in Nieuwegein en IJsselstein. Ze merkt dat die gemeenten nog wat terughoudend zijn. “Dat is jammer, want het concept blijkt te werken! Dus hoop ik dat ze alsnog mee gaan doen, bijvoorbeeld door een bomenhub aan te wijzen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Julia Groen en Gwenn Hoogenboom spraken met Joke de Wissel (foto). Zij is een van de organisatoren van het plaatsen van een monument ter nagedachtenis aan de in 1943 overleden bemanning van een neergestorte Britse bommenwerper bij de boerderij van haar grootouders.
Fotoproject 'Conflict' in Woerdense Petruskerk Nieuws 22 uur geleden
• Hester Korver van de Woerdense Vakantieweek en Kasper Tappel van BPA.
BPA komende drie jaar sponsor Woerdense Vakantieweek Zakelijk gisteren
• Sven van der Plank van Siveo '60.
Siveo '60 bijna veilig: 'We moeten vooral niet gaan rekenen' Sport gisteren
• Birgitte van Hoesel in de Wereldwinkel aan de Havenstraat.
Wereldwinkel Woerden bestaat 45 jaar: 'Wie hier iets koopt, draagt bij aan een betere wereld' Nieuws gisteren
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 25 apr, 09:05
• Padel2Go-locatie.
Woerden krijgt indoor padelcentrum met zes banen Zakelijk 24 apr, 16:34
• Kermis op het Exercitieveld in Woerden.
Jongen (14) beroofd en mishandeld op kermis in Woerden 112 24 apr, 14:47
• Mevrouw Van Doorn-Verstoep met de burgemeester.
Burgemeester Woerden bezoekt 102-jarige inwoonster Nieuws 24 apr, 14:14