• Gebouw van de R. de jagerschool in Woerden.
• Gebouw van de R. de jagerschool in Woerden.

Nieuwbouw R. de Jagerschool in Woerden gaat 2,6 miljoen extra kosten

Nieuws 1.653 keer gelezen

WOERDEN • De nieuwbouw van de R. de Jagerschool in Woerden gaat 2,6 miljoen euro meer kosten. Naast explosief gestegen bouwkosten (1,5 miljoen) gaat het geld naar extra’s zoals de bouw van peuteropvangruimten, een extra groepslokaal en een warmtepomp die op het dak komt te staan.  

In 2021 stelde de gemeente een budget beschikbaar van 2,8 miljoen euro aan het schoolbestuur voor de bouw van een nieuw schoolgebouw. Dat budget is later verhoogd naar 3,3 miljoen euro, maar ook dit bedrag blijkt niet toereikend te zijn om de nieuwbouw te realiseren. 

Groei
Bij het ontwikkelen van de plannen ging de school nog uit van een gebouw met zeven groepslokalen voor 162 leerlingen. De R. de Jagerschool houdt echter rekening met een groei van het aantal leerlingen tot 181 waardoor er binnen anderhalf jaar na oplevering van de nieuwbouw al behoefte zou ontstaan aan een achtste groepslokaal. De uitbreiding (kosten: 156.800 euro) kan nu nog op eenvoudige wijze gerealiseerd worden.

Ook de warmtepompinstallaties die op het dak van de school komen te staan gaan meer kosten. Omdat bewoners van de omliggende flats nu al veel geluidshinder ondervinden - met name van spelende kinderen op het schoolplein - worden deze installaties extra geïsoleerd. Daarnaast kiest de school voor een duurder (stiller) systeem voor de klimaatbeheersing: een systeem dat gebruikt maakt van bodemwarmte in plaats van luchtwarmtepompen. Voor dit alles is een extra bedrag nodig van 430.000 euro. 

Taalachterstanden
Verder ligt er de wens om voorschoolse educatie te huisvesten in peuteropvangruimten in de nieuwbouw. Voorschoolse educatie is bedoeld om taalachterstanden bij kinderen van 2,5 tot 4 jaar te voorkomen als ze beginnen op de basisschool. In het Staatsliedenkwartier, de wijk waar de school staat, wonen veel kinderen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken als het gaat om taalontwikkeling.

De R. de Jagerschool ging in 1972 van start. Een jaar later werd het huidige gebouw aan de Van Slingelandt-lanen betrokken. Na vijftig jaar is dit gebouw toe aan vervanging. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Locoburgemeester Woerden bezoekt diamanten echtpaar Nieuws 28 sep., 12:44
Afbeelding
Tiende editie Woerdens Bockbier Festival Nieuws 27 sep., 17:05
Afbeelding
Provincie Utrecht vraagt weer aandacht voor lange remweg trams: meer dan 40 meter! Nieuws 27 sep., 16:25
Afbeelding
Column Mirte Damen: Nacht van Woerden Nieuws 27 sep., 14:48
Afbeelding
'Laat natuur op Woerdense bastions met rust' Nieuws 27 sep., 14:47
Afbeelding
Bankje voor 'wandelstad' Woerden Nieuws 27 sep., 14:46
Afbeelding
Meer fietsen gestolen in Harmelen 112 27 sep., 14:43
Afbeelding
Feestelijke finale Robs Kaastour op Kerkplein Woerden Nieuws 27 sep., 14:42