• Op elke boom in de Leliestraat is vrijdag een bordje geplaatst met een QR-code. Wie de code cant leest waarom de bomen worden verwijderd.
• Op elke boom in de Leliestraat is vrijdag een bordje geplaatst met een QR-code. Wie de code cant leest waarom de bomen worden verwijderd. Foto: Floris Bakker

Bomen Woerdense Leliestraat moeten wijken voor nieuw riool

Nieuws 1.121 keer gelezen

WOERDEN • Bij de reconstructie van de Lelie-, Tulp- en Narcisstraat in Woerden sneuvelen dertig bomen. De kap is onvermijdelijk.

De straten gaan in de zomer van 2024 op de schop. Er komt een nieuwe riolering en de grondwaterstand gaat omhoog. Dit laatste is nodig om de fundering van huizen in de buurt te beschermen. “Er is risico op paalkoprot”, verklaart wethouder Ad de Regt (openbare ruimte). “Dat ontstaat als een deel van de houten palen (waarop de huizen zijn gebouwd, red.) boven het grondwater komt. De schade aan woningen kan oplopen tot duizenden euro’s.” 

Geen mogelijkheid
De bomen die allemaal in de Leliestraat staan, moeten weg. Door het verhogen van de grondwaterstand komt een groot deel van hun wortelpakket onder water te staan en krijgen wortels geen zuurstof meer. Binnen een jaar sterven de bomen af. De kap gaat De Regt aan het hart. “Het zijn oude grote bomen, maar we zien helaas geen enkele mogelijkheid om ze te laten staan. Als je dat wel doet, zou dat betekenen dat het slechte riool niet vervangen wordt, de grondwaterstand niet aangepast kan worden en de kans op paalrot groter wordt.” 

De bomen herplaatsen is geen optie. Van de dertig bomen zijn er 26 van matige kwaliteit, twee voldoende en twee slecht. Daarnaast maken kabels en leidingen het niet mogelijk om het wortelpakket mee te verhuizen. Na de kap komen er nieuwe bomen ‘van een zekere leeftijd’ terug in de drie straten. “We kijken of er elders in de gemeente nog overbodige bomen hebben staan die we kunnen gebruiken”, aldus De Regt. Lindes gaan het niet worden. “Dan heb je over vijftien jaar hetzelfde probleem.” 

Zonnepanelen
Er staat een mix van koop- en huurwoningen in de straten. “Cazas Wonen heeft de woningen een tijdje geleden gerenoveerd en wil zonnepanelen op de daken leggen. Daarom mogen nieuwe bomen niet te hoog zijn, om te voorkomen dat de panelen in de schaduw komen te liggen.” 

De bomen die er nu nog staan worden dit najaar nog verwijderd. Rond de zomer van 2024 gaat de schop de grond in. Begin 2025 moet de reconstructie zijn afgerond. De situatie van het riool is zorgelijk. De Regt: “Het riool is tussen de 61 en 89 jaar oud en is poreus. Vanuit rioolbeheer is het dringende advies om binnen nu en vijf jaar het slechte riool te vervangen voor een gescheiden riool. Eén voor het afvalwater (vuilwater en rioolwater) en één voor regenwater.”

Overlast
De komende jaren gaat de hele Bloemenkwartier op de schop. “De reconstructie van de Lelie-, Tulp- en Narcisstraat is pas de eerste fase”, aldus De Regt. “Vanwege de slechte staat van de riolering beginnen we in deze straten.” Bewoners gaan hoe dan ook hinder ondervinden van het werk. “Overlast tijdens dit soort projecten is niet te voorkomen.”

Bewoners hebben de afgelopen week een brief door de bus gekregen. Daarnaast is er op maandag 3 juli een informatieavond gepland waar het schetsontwerp wordt besproken. Ook kunnen bewoners tijdens deze avond hun wensen wat betreft nieuw groen doorgeven.

www.woerden.nl/reconstructieleliestraat

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Locoburgemeester Woerden bezoekt diamanten echtpaar Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Tiende editie Woerdens Bockbier Festival Nieuws gisteren
Afbeelding
Provincie Utrecht vraagt weer aandacht voor lange remweg trams: meer dan 40 meter! Nieuws gisteren
Afbeelding
Column Mirte Damen: Nacht van Woerden Nieuws 27 sep., 14:48
Afbeelding
'Laat natuur op Woerdense bastions met rust' Nieuws 27 sep., 14:47
Afbeelding
Bankje voor 'wandelstad' Woerden Nieuws 27 sep., 14:46
Afbeelding
Meer fietsen gestolen in Harmelen 112 27 sep., 14:43
Afbeelding
Feestelijke finale Robs Kaastour op Kerkplein Woerden Nieuws 27 sep., 14:42