• Op elke boom in de Leliestraat is vrijdag een bordje geplaatst met een QR-code. Wie de code cant leest waarom de bomen worden verwijderd.
• Op elke boom in de Leliestraat is vrijdag een bordje geplaatst met een QR-code. Wie de code cant leest waarom de bomen worden verwijderd. Foto: Floris Bakker

Bomen Woerdense Leliestraat moeten wijken voor nieuw riool

Nieuws 1.677 keer gelezen

WOERDEN • Bij de reconstructie van de Lelie-, Tulp- en Narcisstraat in Woerden sneuvelen dertig bomen. De kap is onvermijdelijk.

De straten gaan in de zomer van 2024 op de schop. Er komt een nieuwe riolering en de grondwaterstand gaat omhoog. Dit laatste is nodig om de fundering van huizen in de buurt te beschermen. “Er is risico op paalkoprot”, verklaart wethouder Ad de Regt (openbare ruimte). “Dat ontstaat als een deel van de houten palen (waarop de huizen zijn gebouwd, red.) boven het grondwater komt. De schade aan woningen kan oplopen tot duizenden euro’s.” 

Geen mogelijkheid
De bomen die allemaal in de Leliestraat staan, moeten weg. Door het verhogen van de grondwaterstand komt een groot deel van hun wortelpakket onder water te staan en krijgen wortels geen zuurstof meer. Binnen een jaar sterven de bomen af. De kap gaat De Regt aan het hart. “Het zijn oude grote bomen, maar we zien helaas geen enkele mogelijkheid om ze te laten staan. Als je dat wel doet, zou dat betekenen dat het slechte riool niet vervangen wordt, de grondwaterstand niet aangepast kan worden en de kans op paalrot groter wordt.” 

De bomen herplaatsen is geen optie. Van de dertig bomen zijn er 26 van matige kwaliteit, twee voldoende en twee slecht. Daarnaast maken kabels en leidingen het niet mogelijk om het wortelpakket mee te verhuizen. Na de kap komen er nieuwe bomen ‘van een zekere leeftijd’ terug in de drie straten. “We kijken of er elders in de gemeente nog overbodige bomen hebben staan die we kunnen gebruiken”, aldus De Regt. Lindes gaan het niet worden. “Dan heb je over vijftien jaar hetzelfde probleem.” 

Zonnepanelen
Er staat een mix van koop- en huurwoningen in de straten. “Cazas Wonen heeft de woningen een tijdje geleden gerenoveerd en wil zonnepanelen op de daken leggen. Daarom mogen nieuwe bomen niet te hoog zijn, om te voorkomen dat de panelen in de schaduw komen te liggen.” 

De bomen die er nu nog staan worden dit najaar nog verwijderd. Rond de zomer van 2024 gaat de schop de grond in. Begin 2025 moet de reconstructie zijn afgerond. De situatie van het riool is zorgelijk. De Regt: “Het riool is tussen de 61 en 89 jaar oud en is poreus. Vanuit rioolbeheer is het dringende advies om binnen nu en vijf jaar het slechte riool te vervangen voor een gescheiden riool. Eén voor het afvalwater (vuilwater en rioolwater) en één voor regenwater.”

Overlast
De komende jaren gaat de hele Bloemenkwartier op de schop. “De reconstructie van de Lelie-, Tulp- en Narcisstraat is pas de eerste fase”, aldus De Regt. “Vanwege de slechte staat van de riolering beginnen we in deze straten.” Bewoners gaan hoe dan ook hinder ondervinden van het werk. “Overlast tijdens dit soort projecten is niet te voorkomen.”

Bewoners hebben de afgelopen week een brief door de bus gekregen. Daarnaast is er op maandag 3 juli een informatieavond gepland waar het schetsontwerp wordt besproken. Ook kunnen bewoners tijdens deze avond hun wensen wat betreft nieuw groen doorgeven.

www.woerden.nl/reconstructieleliestraat

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Leerlingen van het Technasium van het Minkema College met het 'bestekrek' en de 'cd-lamp'.
'Bestekrek' winnaar van upcycle-project Minkema College en Duurzaamheidswinkel Nieuws 7 uur geleden
• Muziek tijdens een 'tussenstop' van de Thuisbus.
Thuisbus gaat weer rijden door Woerden en omliggende dorpen Nieuws 25 apr, 17:07
• Leegstaande woning aan de Molenweg.
Sloop van woningen aan Molenweg en Nieuwstraat in Zegveld Nieuws 25 apr, 16:04
• Net als in 2023 is er ook dit jaar weer veel muziek tijdens Bevrijdingsdag in Woerden.
Herdenkingen en viering Bevrijdingsdag in Woerden Nieuws 25 apr, 13:35
• Julia Groen en Gwenn Hoogenboom spraken met Joke de Wissel (foto). Zij is een van de organisatoren van het plaatsen van een monument ter nagedachtenis aan de in 1943 overleden bemanning van een neergestorte Britse bommenwerper bij de boerderij van haar grootouders.
Fotoproject 'Conflict' in Woerdense Petruskerk Nieuws 25 apr, 13:34
• Hester Korver van de Woerdense Vakantieweek en Kasper Tappel van BPA.
BPA komende drie jaar sponsor Woerdense Vakantieweek Zakelijk 25 apr, 10:00
• Sven van der Plank van Siveo '60.
Siveo '60 bijna veilig: 'We moeten vooral niet gaan rekenen' Sport 25 apr, 10:00
• Birgitte van Hoesel in de Wereldwinkel aan de Havenstraat.
Wereldwinkel Woerden bestaat 45 jaar: 'Wie hier iets koopt, draagt bij aan een betere wereld' Nieuws 25 apr, 10:00