• Corrie van Cuylenburg (links) en Charlotte van Dommelen (midden).
• Corrie van Cuylenburg (links) en Charlotte van Dommelen (midden). Foto: Floris Bakker

Kerstmarkt in Woerdense Bekenlaan als herdenking, ‘omdat we Abbo zo missen’

Nieuws 1.435 keer gelezen

WOERDEN • Corrie van Cuylenburg (65) verkoopt op 15 december zelfgemaakte kerststukjes en -kransen in Woerden. De opbrengst is voor Stichting ALS Nederland.

In Corrie’s huiskamer in Vianen is het deze dagen even manoeuvreren. Overal staan dozen en bakken vol decoratiemateriaal, bedoeld voor de kerststukken en -kransen die ze maakt. “Ik weet het, het is hier een rommeltje”, verontschuldigt ze zich. Ook de tuin is afgeladen met spullen. En voor haar huis heeft ze onder een overkapping kerststukjes en allerlei decoratie-artikelen uitgestald die buurtbewoners kunnen kopen.

Kersttakjes
Corrie zit aan tafel met een oud-collega die deze ochtend een handje meehelpt. Met een berg hulstblaadjes, kersttakjes, paddenstoelen en dennenappels zetten ze de ene na de andere kleurrijke kerstcreatie in elkaar. Die worden allemaal verkocht. “De hele opbrengst gaat naar Stichting ALS.” Naast de verkoop verzorgt ze ook workshops bij haar thuis. “Dan ben ik met een groep dames lekker aan het knutselen. Supergezellig.”

Op vrijdag 15 december verkoopt ze weer kerststukjes en -kransen voor het huis aan de Bekenlaan 28 in Woerden. Daar is van 14.00 tot 22.00 uur een mini-kerstmarkt, met kerstmuziek, glüwein en vuurkorven. En ook op zaterdag 16 december is er een verkoop vanaf de oprit. Corrie organiseert de markt samen met enkele buurtbewoners. “Voor ons is het een herdenking, omdat we Abbo zo missen.”

Verpleegkundige
Abbo de Visser overleed begin oktober aan de gevolgen van ALS. De spier- en zenuwziekte ALS werd zes jaar geleden bij hem vastgesteld. Corrie was als verpleegkundige in de jaren erna nauw betrokken bij zijn dagelijkse verzorging. Zij zag van dichtbij hoe de gezondheid van de Woerdenaar telkens een stapje achteruit ging. “En toch bleef Abbo positief, tot aan zijn laatste dag.”

ALS verwoest zenuwcellen waarmee de hersenen de spieren aansturen. Bewegen, eten, praten en ademhalen gaan daardoor steeds moeilijker. Ook bij Abbo was dat het geval. “Communiceren kon hij op het laatst alleen nog via een ooggestuurde spraakcomputer.”

Ondanks zijn situatie probeerde Abbo elke dag weer het beste eruit te halen. Zo organiseerde hij allerlei acties om geld in te zamelen voor Stichting ALS Nederland. Corrie, zijn buurtgenoten en tal van vrienden hielpen hem daarbij. “Het begon ooit met de verkoop van vazen aan leden van de tennisclub waar hij lid van was. Later zijn we bloemstukken gaan maken voor Pasen en Moederdag die we tijdens verkoopdagen voor zijn huis verkochten. Later is daar ook de verkoop van kerststukjes bijgekomen.”

Onderzoek
In een paar jaar tijd wisten ze zo’n 60.000 euro in te zamelen voor de stichting. Die gebruikt het geld voor onderzoek, “want dat is de enige weg naar genezing”, aldus Corrie. Dat er na zijn overlijden nog een verkoopdag zou komen was niet vanzelfsprekend. “Ik heb altijd gezegd dat ik ermee zou stoppen als Abbo er niet meer was. En toch gaan we het weer doen!”

Charlotte van Dommelen, de buurvrouw van Abbo, helpt een handje mee met de organisatie. Ook zij heeft mooie herinneringen aan de overleden Woerdenaar. “Hij begon ooit bij hem thuis met het organiseren van dineravondjes voor buurtbewoners. Iedereen nam wat mee. Zo leerde je elkaar wat beter kennen. Abbo was echt een verbinder.”
“En zelfs nu hij er niet meer is, zorgt hij voor verbinding”, voegt Corrie daar aan toe. “Speciaal voor de markt komen veel bewoners van de Bekenlaan volgende week bij mij langs om kerststukjes te maken die we gaan verkopen voor het goede doel. Zo blijft hij in onze gedachten.”

Hierbij de link van de doneerpagina die Abbo de Visser nog heeft opgezet.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

• Wethouder Arjan Noorthoek bij het nieuwbouwproject Weidse Weelde in Kamerik.
Gemeente Woerden: 'Praat mee over wonen' Nieuws 15 uur geleden
• Vuurwerkresten.
Minder prullenbakken vernield rond jaarwisseling Nieuws 15 uur geleden
• Plaatsing van een flexflitser.
'Flexflitsers' langs wegen in Woerden Nieuws 15 uur geleden
• Medewerkers mochten de heipaal beschrijven.
Startschot gegeven voor bouw houten bedrijfshal BluePrint Automation Nieuws 27 feb, 16:42
Afbeelding
Aanhanger schoonmaakbedrijf in brand 112 27 feb, 11:05
Afbeelding
Singlereizen zijn actieve vakanties in groepen ingezonden mededeling 27 feb, 10:55
Afbeelding
Jan van der Vlist antiek & brocante houdt totale leegverkoop ingezonden mededeling 26 feb, 10:55
• Overtreding op speler van SC Woerden tijdens de wedstrijd tegen VEP.
VEP wint stadsderby van SC Woerden Sport 26 feb, 10:06