• Joost Roede, Lisette Gastel en Tamar Woudenberg.
• Joost Roede, Lisette Gastel en Tamar Woudenberg. Foto: Floris Bakker
ingezonden

VTC Woerden werkt hard aan een veilig sportklimaat

Nieuws 1.452 keer gelezen

WOERDEN • Pesten, agressie en seksuele intimidatie. Het zijn voorbeelden van grensoverschrijdend gedrag waar elke sportvereniging in meer of mindere mate wel eens mee te maken heeft. Hoe zorg je als club dan toch voor een veilig sportklimaat? 

“Dat is best lastig”, erkent Joost Roede, bestuurslid van volleybalvereniging VTC Woerden. “Je ziet en hoort natuurlijk niet alles. Maar als er signalen binnenkomen, moet je die als vereniging serieus nemen. En ook handelen. Het is immers onze taak om ervoor te zorgen dat iedereen hier met plezier komt volleyballen of naar volleybal komt kijken.” 

Fijne sfeer
VTC Woerden is een echte familieclub met zo’n 475 leden. Een club waar je even bijspringt achter de bar als dat nodig is. Roede: “De meeste leden lopen hier al heel wat jaartjes rond en kennen elkaar goed. Er hangt gewoon een fijne sfeer. Dat betekent zeker niet dat alles perfect verloopt. Ook bij ons gebeuren wel eens vervelende dingen.”

Lisette Gastel is actief als vertrouwenscontactpersoon binnen de club. Zij is hét aanspreekpunt voor iedereen die te maken heeft (gehad) met grensoverschrijdend gedrag. Zware excessen, zoals die wel eens in de media voorbijkomen, hebben zich binnen VTC Woerden nooit voorgedaan. Toch komen er elk seizoen wel een paar meldingen binnen. “Dat hoort erbij, want sport is emotie. Als niemand een melding zou doen, zou dat ook niet goed zijn. Want binnen elke vereniging gebeurt er wel eens iets dat niet okay is.”

Tips en tools
Om een veilig sportklimaat te bevorderen belegt de club regelmatig bijeenkomsten met ouders en vrijwilligers. “Je hebt bepaalde gedragsregels waar je je aan moet houden”, aldus Gastel. “Grensoverschrijdend gedrag is in dat kader best een lastig onderwerp om te bespreken. Tegelijkertijd is het wel belangrijk om er binnen jouw sportvereniging mee aan de slag te gaan.” 

Trainers spelen een belangrijke rol bij het creëren van een veilig sportklimaat. “Het gaat om vrijwilligers, dus moeten wij als club zorgen voor een goede begeleiding”, zegt Roede. “We leren ze hoe je met kinderen om moet gaan tijdens trainingen en wedstrijden. Wat doe je in bepaalde situaties en hoe zorg je ervoor dat iedereen het naar z’n zin heeft?” 

Tamar Woudenberg heeft veel gehad aan die begeleiding. Zij is coördinator binnen de jeugdcommissie en traint daarnaast nog een meidenteam. Dat is soms best pittig, zegt ze met een lach. “Het is altijd zoeken naar de juiste balans. Je wilt als team presteren, maar het moet wel leuk blijven.”

Feedback
Al voor de start van het seizoen maakt Tamar afspraken over hoe teamgenoten onderling met elkaar omgaan. Bijvoorbeeld over het geven van feedback. “Elke speler reageert daar anders op. De één schiet uit zijn slof terwijl de ander zich terugtrekt en niets meer zegt. Bij ons is de afspraak dat, wanneer kritiek je persoonlijk raakt, we daarover praten.”

Dat elk jeugdteam twee trainers heeft, vindt Tamar een groot voordeel. “Het is fijn om met iemand te sparren over dingen die spelen binnen je team. Bovendien zie je met z’n tweeën veel meer dan alleen. Ook voor spelers is het fijn. Die kunnen bij twee mensen terecht als ze ergens tegenaan lopen. En als er echt sprake is van een conflict, kunnen we altijd Lisette vragen om te bemiddelen.” 

Tijdens volleybalwedstrijden zelf is er zelden ‘gedoe’ langs de kant. “Tuurlijk, er gebeurt wel eens wat”, zegt Tamar. “Fanatieke ouders heb je overal. Maar als het te ver gaat, is het goed dat zo iemand wordt aangesproken. Dat is de cultuur die we hier bij VTC Woerden willen hebben.”

‘Kom op nou jongens!’

VTC Woerden is één van de weinige sportverenigingen die al op verschillende manieren bezig is met het creëren van een veilig sportklimaat. De club werkt al met de basiseisen (regeling gratis Verklaring Omtrent het Gedrag voor vrijwilligers, opstellen en communiceren van gedragscodes, aanstellen vertrouwenscontactpersoon en cursus voor trainers/coaches) waar iedere sportaanbieder aan zou moeten voldoen.

Verenigingen hoeven niet op eigen houtje te werken aan een veilig sportklimaat. Ze kunnen hier hulp bij krijgen. Zo is er door het Beweegteam Woerden een werkgroep vertrouwenscontactpersonen in het leven geroepen. Enkele leden uit deze werkgroep zijn ook betrokken bij de acties die worden ondernomen vanuit het Lokale Sportakkoord om een sociaal veilige sportomgeving te stimuleren.

Op maandag 18 maart is er in Het Klooster de theatervoorstelling ‘Kom op nou jongens!’ te zien. Deze voorstelling gaat over een positief sportklimaat en is bedoeld voor alle sportverenigingen in Woerden. Die kunnen zich na de voorstelling gelijk aanmelden voor een begeleidingstraject door een expert van NOC*NSF. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Activiteiten en een voedselplein vol lekkernijen tijdens ScowOpen Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Zerowaste laat je graag groener leven: doe mee! Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Maartje en Kine: een weergaloos muziekduo waar je blij van wordt Nieuws 20 uur geleden
Zin in een jaren 50 en 60-feestje? Ga naar Bredius!
Johnny & The Moonshots geven spetterend jaren 50 en 60-feest in Bredius Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Utrechts Landschap start wervingsactie voor meer donateurs Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Diamanten bruidspaar Kempen-Van Leeuwen ontvangt burgemeester Molkenboer Nieuws 20 uur geleden
De Utrechtse molenaars ontvangen u graag.
Molens om trots op te zijn, bezoek ze zaterdag en zondag Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
We gaan weer eens gluren bij de buren, doe je dit jaar mee? Nieuws 22 uur geleden