• Marlies van Vliet maakt een kopje koffie voor één van haar vaste klanten die tijdens het uitlaten van de hond altijd even langskomt.
• Marlies van Vliet maakt een kopje koffie voor één van haar vaste klanten die tijdens het uitlaten van de hond altijd even langskomt. Foto: Floris Bakker

Weer of geen weer, Marlies staat er altijd met haar koffiekar

Nieuws 2.617 keer gelezen

WOERDEN • Het was woensdag precies tien jaar geleden dat Marlies van Vliet (47) voor het eerst met haar eigen koffiekar op station Woerden stond. Daar is ze niet meer weg te denken.

Eigenlijk is ze helemaal geen ochtendmens. En toch staat Marlies praktisch elke werkdag om 05.30 uur op om zich klaar te maken voor de werkdag. Het maakt niet uit of het regent, of dat de zon schijnt: om 06.30 uur stapt ze in haar zwarte Piaggio koffiekar en rijdt richting haar vaste stek aan de zuidzijde van het station. Daar zet ze rond 07.00 uur haar eerste kop koffie. Die is voor haarzelf. “Ik moet toch altijd even wakker worden.” 

Praatje maken
Al snel komen de eerste klanten om koffie bij haar te bestellen. Om mee te nemen naar het perron of om op te drinken in de trein. Maar er zijn genoeg (vooral vaste) klanten die even blijven hangen en een praatje maken. “Daar doe ik het voor, de gezelligheid”, zegt de barista met een lach. “Je hoort van alles. Mensen praten over het nieuws, de politiek en wat hen zoal bezighoudt. Als je de sfeer van het land wilt peilen, moet je hier zijn.” 

Klanten die Marlies al wat langer kent, vertrouwen haar soms hele persoonlijke dingen toe. Iets dat ze nog altijd bijzonder vindt. “Ze voelen zich op hun gemak bij mij. En ik bij hen. Ik snap dat ook wel. Voor veel mensen ben ik toch een ‘niemand’. Ik zit niet in hun familie of vriendengroep, maar ze zien me wel elke ochtend.” Van wat ze zoal meemaakt bij de koffiekar, houdt ze een blog bij. “Iedere dinsdag post ik een nieuw verhaal op www.mobielebarista.nl/blog.”

IJskarretje
Het idee om met een koffiekar op straat te gaan staan, ontstond ooit tijdens een vakantie in Italië. “Ik zag daar een man met een Piaggio ijskarretje. Het leek me leuk om iets soortgelijks in Nederland te doen, maar dan met koffie.” Ze maakte een plan en toog naar de gemeente om een standplaatsvergunning aan te vragen. “In die tijd was een mobiele koffiebar vrij uniek, dus keken ze op het gemeentehuis wel vreemd op toen ik ze over mijn idee vertelde.”

Dat ze alweer tien jaar elke werkdag met haar koffiekarretje bij het station staat kan ze haast niet geloven. “De tijd is voorbij gevlogen”, zegt ze. “Ik kan me nog herinneren dat de gemeente me op 5 maart 2014 belde met de mededeling dat de vergunning rond was. Nog diezelfde middag heb ik mijn koffiekar klaar gemaakt. De volgende ochtend stond ik daar. Doodeng vond ik het, maar ik ben zo blij dat ik heb doorgezet! Ik geniet van alle contacten en vind het leuk om mensen te verblijden met een vers bakje koffie van zelfgebrande bonen. Ik hoop dit nog jaren te blijven doen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Het COA en de gemeente gaan onderzoeken of het oude kantoor van Campina dienst kan doen als asielzoekerscentrum.
Raad Woerden stemt in met onderzoek naar mogelijkheden asielzoekerscentrum Nieuws 15 uur geleden
• Bij ijssalon Luciano trakteerde een chansonnier voorbijgangers op Franse liedjes.
Woerdense binnenstad in Franse sferen Nieuws 17 apr, 16:26
• Het werk Femme Tunisienne van Louis Favre uit 1929.
Werk van Franse kunstschilder Louis Favre in Stadsmuseum Woerden Nieuws 17 apr, 14:50
• Het voormalige kantoorgebouw van Campina aan de Bleek in Woerden.
Vraag om noodopvang in Woerden; college 'overvallen' door verzoek COA Nieuws 17 apr, 14:31
• Cees en Abram Meijers bekijken de houten modellen van de huidige en vorige kerk.
'Kamerik veel ouder dan we eerder dachten' Nieuws 17 apr, 14:28
• Startpunt van de Drakenbootrace is de Parijse brug.
Drakenbootrace: roeien op de Woerdense Singel Nieuws 17 apr, 14:21
• Het team die de kledingbeurs mogelijk maakte, met rechts op de foto Janneke van Vliet.
Kledingbeurs in Woerdense Johan Frisoschool voor dames met een kleine beurs Nieuws 17 apr, 14:16
• Spelen in een hooiberg tijdens De Boer Op'.
Mooie weer zorgt voor veel bezoekers 'De Boer Op' Nieuws 15 apr, 16:05