• De stichting Laat Woerden Niet Zakken spant zich al jaren in om gaswinning in Woerden tegen te houden.
• De stichting Laat Woerden Niet Zakken spant zich al jaren in om gaswinning in Woerden tegen te houden. Foto: Laat Woerden Niet Zakken

Vermilion Energy wil gasleiding aanleggen; ChristenUnie stelt Kamervragen

Nieuws 673 keer gelezen

WOERDEN • Vermilion Energy wil nu toch echt beginnen met het winnen van gas uit het Papekopveld dat deels onder de Woerdense wijk Molenvliet ligt. Het Canadese bedrijf is gestart met voorbereidingen voor de aanleg van een 10 kilometer lange gasleiding.

Het hoogcalorische gas moet via deze leiding van de winningslocatie nabij Waarder naar Utrecht (Rijnenburg) worden getransporteerd. De gemeenten Woerden, Bodegraven-Reeuwijk en Oudewater hebben Vermilion en het ministerie laten weten zich te zullen verzetten tegen het in gebruik nemen van het gasveld.

Rijkscoördinatieregeling
Om aanleg van de gasleiding af te dwingen, heeft Vermilion bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een verzoek ingediend om de rijkscoördinatieregeling toe te passen. Dit houdt in dat het ministerie de rol van vergunninghouder krijgt en de betrokken gemeenten slechts mogen adviseren. Of de minister deze regeling inzet is nog niet bekend.

Stichting ‘Laat Woerden Niet Zakken’ is niet verrast dat Vermilion na 9 jaar opnieuw probeert om naar gas en olie te boren. De publieke verontwaardiging was in 2015 groot toen het bedrijf verklaarde dat alle vergunningen rond waren en het snel zou beginnen met boren. Uiteindelijk zette de minister een streep door dat voornemen. 

Verzetten
Woordvoerder Elias Bom verwacht ook nu dat Vermilion niet snel toestemming krijgt om het veld leeg te pompen. “De minister (Micky Aadriaansens, red.) zal eerst een besluit moeten nemen over toepassing van de regeling. Indien de minister instemt zal de stichting zich met al haar middelen verzetten tegen het mogelijk maken van de gas- en oliewinning.”

Ook wethouder Jelmer Vierstra is strijdvaardig. “Mocht het Rijk besluiten de regeling toch in te gaan zetten, dan zullen wij het proces op de voet volgen en de stappen aanvechten waar dat nodig is.”

Richten ons op duurzame warmtebronnen
De gemeenten en ‘Laat Woerden Niet Zakken’ krijgen in hun verzet steun van de provincie Utrecht. In een memo aan Provinciale Staten verklaart gedeputeerde Has Bakker dat in een overleg met Vermilion duidelijk is gemaakt dat de provincie tegen nieuwe olie- en gaswinning op land is. “Als provincie willen wij ons richten op duurzame warmtebronnen om in 2040 energieneutraal en uiteindelijk in 2050 CO2-neutraal te zijn. Daar past wat ons betreft nieuwe olie- en gaswinning niet bij en wij zullen daarom de vervolgstappen kritisch volgen.”

De ChristenUnie heeft Kamervragen gesteld over de kwestie. Fractievoorzitter Mirjam Bikker wil onder meer weten of bekend is hoeveel geld er met de plannen is gemoeid. En of het ministerie weet dat de gemeenten Woerden, Bodegraven-Reeuwijk en Oudewater fel tegen het plan zijn. Daarnaast wijst ze erop dat het veenweidegebied, waaronder het Papekopveld zich bevindt, zeer zakkingsgevoelig is. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Bart Somers bij het stalen sculptuur 'In het hoofd van je moeder'.
Stalen sculptuur in tuin Woerdense Petruskerk Nieuws 26 apr, 12:46
• Leerlingen van het Technasium van het Minkema College met het 'bestekrek' en de 'cd-lamp'.
'Bestekrek' winnaar van upcycle-project Minkema College en Duurzaamheidswinkel Nieuws 26 apr, 11:57
• Muziek tijdens een 'tussenstop' van de Thuisbus.
Thuisbus gaat weer rijden door Woerden en omliggende dorpen Nieuws 25 apr, 17:07
• Leegstaande woning aan de Molenweg.
Sloop van woningen aan Molenweg en Nieuwstraat in Zegveld Nieuws 25 apr, 16:04
• Net als in 2023 is er ook dit jaar weer veel muziek tijdens Bevrijdingsdag in Woerden.
Herdenkingen en viering Bevrijdingsdag in Woerden Nieuws 25 apr, 13:35
• Julia Groen en Gwenn Hoogenboom spraken met Joke de Wissel (foto). Zij is een van de organisatoren van het plaatsen van een monument ter nagedachtenis aan de in 1943 overleden bemanning van een neergestorte Britse bommenwerper bij de boerderij van haar grootouders.
Fotoproject 'Conflict' in Woerdense Petruskerk Nieuws 25 apr, 13:34
• Hester Korver van de Woerdense Vakantieweek en Kasper Tappel van BPA.
BPA komende drie jaar sponsor Woerdense Vakantieweek Zakelijk 25 apr, 10:00
• Sven van der Plank van Siveo '60.
Siveo '60 bijna veilig: 'We moeten vooral niet gaan rekenen' Sport 25 apr, 10:00