• Impressie van de te bouwen Centraalbrug in Woerden.
• Impressie van de te bouwen Centraalbrug in Woerden. Foto: Gemeente Woerden

Bouw van de Centraalbrug gaat van start

Nieuws 1.317 keer gelezen

WOERDEN • In Woerden wordt dinsdag begonnen met de bouw van de Centraalbrug. Die komt naast het Kasteel te liggen en vormt de hoofdentree van het Defensie-eiland. 

De afgelopen weken zijn al de nodige voorbereidingen gedaan voor de bouw van de brug. Zo is de dam verbreed, zodat het Defensie-eiland bereikbaar blijft tijdens het werk. Aankomende dinsdag begint de aannemer met de aanleg van de omleidingsroutes. Ook wordt het werkterrein ingericht. Op 15 april begint de echte bouw van de Centraalbrug. Over ongeveer zeven maanden moet de brug klaar zijn.  

Kademuren verlengd
Naast de bouw van de brug gebeurt er nog meer in de omgeving. Om de brug goed te laten aansluiten op de centrumring verlengt de gemeente de bestaande kademuren tegenover het Kasteel tot de Prins Hendrikkade. Daarnaast komt er een verhoogd verkeersplateau op het kruispunt Wilhelminaweg/Defensie-eiland/Rijnstraat. Dit verbetert de aansluiting op de centrumring en vergroot daarmee de verkeersveiligheid. Verder legt de gemeente een fietsstraat aan tussen het Kasteel en de Bonaventurakerk en maakt de zandvlakte op het Defensie-eiland plaats voor groen. 

“De bouw van de Centraalbrug vormt het slotstuk van het Defensie-eiland”, verklaart wethouder Roy Luca. “Nu er toch wordt gewerkt, grijpen we dit meteen aan om de verkeersveiligheid in dat deel van het centrum te verbeteren. Door het verhoogde verkeersplateau en de fietsstraat wordt het veiliger voor alle verkeersdeelnemers.”

Omleidingsroute
Tijdens de werkzaamheden blijft het Defensie-eiland bereikbaar. Er komt een omleidingsroute voor het autoverkeer. Auto’s die vanaf de Oostdam komen, worden omgeleid via de Rijnstraat, Wagenstraat en Wilhelminaweg. In de Prinses Beatrixstraat en Prins Hendrikkade geldt tijdelijk eenrichtingsverkeer. Om ruimte te maken voor de werkzaamheden, verdwijnen er tijdelijk parkeervakken langs de centrumring. Het gaat om drie vakken voor Het Klooster en zes naast het Kasteel.


• Er is een omleidingsroute voor autoverkeer. - Gemeente Woerden

Er wordt gezorgd dat fietsers en voetgangers veilig langs de werkzaamheden kunnen. Voor fietsers komt er een fietspad in twee richtingen langs de centrumring. Voetgangers kunnen gebruik maken van een tijdelijk voetpad.

Sensoren
De bouw van de Centraalbrug brengt overlast met zich mee. Om dit zoveel mogelijk te beperken, neemt de gemeente maatregelen. Zo houden sensoren gebouwen in de omgeving goed in de gaten tijdens de klus. Bij teveel trillingen geven ze een waarschuwing af, zodat de gemeente meteen actie kan ondernemen. Om zo min mogelijk geluids- en trillingsoverlast te krijgen, worden de damwanden in de grond geduwd in plaats van getrild. De palen worden niet in de grond geslagen, maar geschroefd.

De gemeente gaat omwonenden actief informeren. Zo krijgen zij tijdens de werkzaamheden bij iedere fase een brief door de bus. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Leerlingen van het Technasium van het Minkema College met het 'bestekrek' en de 'cd-lamp'.
'Bestekrek' winnaar van upcycle-project Minkema College en Duurzaamheidswinkel Nieuws 26 apr, 11:57
• Muziek tijdens een 'tussenstop' van de Thuisbus.
Thuisbus gaat weer rijden door Woerden en omliggende dorpen Nieuws 25 apr, 17:07
• Leegstaande woning aan de Molenweg.
Sloop van woningen aan Molenweg en Nieuwstraat in Zegveld Nieuws 25 apr, 16:04
• Net als in 2023 is er ook dit jaar weer veel muziek tijdens Bevrijdingsdag in Woerden.
Herdenkingen en viering Bevrijdingsdag in Woerden Nieuws 25 apr, 13:35
• Julia Groen en Gwenn Hoogenboom spraken met Joke de Wissel (foto). Zij is een van de organisatoren van het plaatsen van een monument ter nagedachtenis aan de in 1943 overleden bemanning van een neergestorte Britse bommenwerper bij de boerderij van haar grootouders.
Fotoproject 'Conflict' in Woerdense Petruskerk Nieuws 25 apr, 13:34
• Hester Korver van de Woerdense Vakantieweek en Kasper Tappel van BPA.
BPA komende drie jaar sponsor Woerdense Vakantieweek Zakelijk 25 apr, 10:00
• Sven van der Plank van Siveo '60.
Siveo '60 bijna veilig: 'We moeten vooral niet gaan rekenen' Sport 25 apr, 10:00
• Birgitte van Hoesel in de Wereldwinkel aan de Havenstraat.
Wereldwinkel Woerden bestaat 45 jaar: 'Wie hier iets koopt, draagt bij aan een betere wereld' Nieuws 25 apr, 10:00