• Aan de Hoge Rijndijk in Woerden is in de jaren na de Tweede Wereldoorlog door de activiteiten van een metaalbewerkingsbedrijf een ernstige bodemverontreiniging ontstaan.
• Aan de Hoge Rijndijk in Woerden is in de jaren na de Tweede Wereldoorlog door de activiteiten van een metaalbewerkingsbedrijf een ernstige bodemverontreiniging ontstaan. Foto: Provincie Utrecht

Overeenkomst over sanering terrein Hoge Rijndijk in Woerden

Nieuws 2.103 keer gelezen

WOERDEN • Het terrein aan de Hoge Rijndijk in Woerden wordt gesaneerd en geschikt gemaakt voor woningbouw. 

In de jaren na de Tweede Wereldoorlog ontstond er door activiteiten van een metaalbewerkingsbedrijf een ernstige bodemverontreiniging. Hoewel de locatie geschikt te maken is voor woningbouw, haakten marktpartijen af vanwege de hoge saneringskosten. 

De provincie Utrecht, de voormalige eigenaren en de nieuwe eigenaar OMU (Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht) hebben nu een overeenkomst ondertekend waardoor bodemsanering en herontwikkeling naar woningbouw toch mogelijk is. 

Drinkwatervoorziening
Met de overeenkomst wordt bereikt dat een bodemverontreiniging - die op termijn kan leiden tot risico’s voor de drinkwaterwinning - wordt aangepakt en dat herontwikkeling voor woningbouw mogelijk is. Binnen vier jaar moet de sanering gestart zijn vanwege mogelijke verspreiding naar een naastgelegen grondwaterbescherming- en waterwingebied.

De saneringskosten kunnen oplopen tot bijna een miljoen euro. Om deze redenen bleek herontwikkeling door commerciële projectontwikkelaars niet realistisch. Op grond van de huidige wetgeving zijn de eigenaren van het perceel gedeeltelijk aansprakelijk voor de aanwezige bodemverontreiniging. 

Slopen
Het perceel is op 28 maart 2024 overgedragen aan de OMU, een zelfstandige uitvoeringsorganisatie van de provincie die werkt aan transformatie en herstructurering van bestaande werklocaties. OMU directeur Frank Hazeleger: “We zijn van plan de bestaande gebouwen zo snel mogelijk te slopen en de bestemming te wijzigen naar woningbouw.” In de tussentijd voert de provincie de bodemsanering uit.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft inmiddels budget beschikbaar gesteld voor dit saneringstraject. Met de verkopers is afgesproken dat zij ook een bijdrage doen aan de onderzoeks- en saneringskosten. 

Na de sanering is de bodem geschikt voor woonbestemming. Gedeputeerde Water en Bodem Has Bakker: “Het is fijn dat we door deze samenwerking dit stuk grond kunnen opschonen en herontwikkelen. Als de sanering straks is afgerond, wordt dit een mooie plek om te wonen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Bart Somers bij het stalen sculptuur 'In het hoofd van je moeder'.
Stalen sculptuur in tuin Woerdense Petruskerk Nieuws 26 apr, 12:46
• Leerlingen van het Technasium van het Minkema College met het 'bestekrek' en de 'cd-lamp'.
'Bestekrek' winnaar van upcycle-project Minkema College en Duurzaamheidswinkel Nieuws 26 apr, 11:57
• Muziek tijdens een 'tussenstop' van de Thuisbus.
Thuisbus gaat weer rijden door Woerden en omliggende dorpen Nieuws 25 apr, 17:07
• Leegstaande woning aan de Molenweg.
Sloop van woningen aan Molenweg en Nieuwstraat in Zegveld Nieuws 25 apr, 16:04
• Net als in 2023 is er ook dit jaar weer veel muziek tijdens Bevrijdingsdag in Woerden.
Herdenkingen en viering Bevrijdingsdag in Woerden Nieuws 25 apr, 13:35
• Julia Groen en Gwenn Hoogenboom spraken met Joke de Wissel (foto). Zij is een van de organisatoren van het plaatsen van een monument ter nagedachtenis aan de in 1943 overleden bemanning van een neergestorte Britse bommenwerper bij de boerderij van haar grootouders.
Fotoproject 'Conflict' in Woerdense Petruskerk Nieuws 25 apr, 13:34
• Hester Korver van de Woerdense Vakantieweek en Kasper Tappel van BPA.
BPA komende drie jaar sponsor Woerdense Vakantieweek Zakelijk 25 apr, 10:00
• Sven van der Plank van Siveo '60.
Siveo '60 bijna veilig: 'We moeten vooral niet gaan rekenen' Sport 25 apr, 10:00