Iris Balm en haar gezin hebben het helemaal naar haar zin in Woerden
Iris Balm en haar gezin hebben het helemaal naar haar zin in Woerden Foto: Jacqueline van Noordenne

Iris Balm: ‘Ik dacht dat ik een echte Amsterdamse was, maar in Woerden ben ik helemaal op mijn plek’

Algemeen 980 keer gelezen

woerden • Iris Balm (31) woont sinds februari 2020 in het Bloemen- en Bomenkwartier samen met Rolf en hun twee kinderen Max (bijna 4 jaar) en Jula (bijna 2 jaar).

Iris is geboren in Amsterdam en opgegroeid in Castricum. Als ze na haar opleiding bij Unlimited Label gaat werken in Ouderkerk a/d Amstel komt ze Rolf tegen, die daar als kok werkt, en al snel zijn ze een koppel en gaan ze samenwonen in Bos en Lommer. Het idee om naar Woerden te verhuizen kwam op het moment dat ze twee kindjes hadden en op 50 m2 leefden. De ouders van Rolf wonen in Woerden en pasten veel op. Elke zondagavond werden Max en Jula naar opa en oma gebracht en maandagavond weer opgehaald. Toen bleek dat je drie keer zoveel huis voor je geld kunt krijgen hier in Woerden én je dan de oppas (schoon)ouders om de hoek hebt, was de keuze snel gemaakt. 


“Hier in Woerden vielen afgelopen jaar alle puzzelstukjes op zijn plek” vertelt Iris. “Het begon met het feit dat Rolf zijn baan als kok kwijtraakte door corona. Hij ging niet bij de pakken neerzitten, maar startte een webshop in vintage meubelen. In onze huiskamer stonden soms wel zes wandmeubels. Er moest een opslagruimte komen. Via-via hoorden we dat De Kromme Kade te huur stond. Prima geschikt, maar er zat een horecavergunning op dus verkoop van meubels daar kregen we geen toestemming voor. Was dit misschien een teken dat we een restaurant zouden moeten beginnen?” Met het geweldig grote omsloten terras zagen Iris en Rolf voor zich hoe kinderen hier lekker zouden kunnen spelen en ouders relaxed met vrienden een drankje en een hapje zouden kunnen doen.


“Alles gebeurt met een reden”, vertelt Iris verder. “Ik heb zoveel verschillende baantjes gehad en al die ervaringen kan ik hier gebruiken. Rolf doet de keuken en heeft het interieur bedacht en ik doe alles achter de schermen, dus de administratie, het personeel, de marketing, enz. Andere puzzelstukjes waren de gunfactor van zoveel mensen om ons heen. Van de verhuurder, de horecabemiddelaar van Woerden, familie, vrienden, iedereen helpt en steunt ons om dit plan te realiseren. Ook de samenwerking met andere lokale ondernemers ging als vanzelf. Borrelnoot levert de biertjes, Schulp de biologische sapjes, Amiza de thee, Zimmerman maakte van oude kaasplanken de bar en mevrouw Lekkers levert de taarten.


“Als iemand me vier jaar geleden had gezegd dat ik in Woerden zou gaan wonen en het naar mijn zin zou hebben had ik dat niet geloofd. Ik dacht dat ik een echte Amsterdamse was, maar ik ben hier helemaal op mijn plek.”

Robbert Roos

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Leerlingen van het Technasium van het Minkema College met het 'bestekrek' en de 'cd-lamp'.
'Bestekrek' winnaar van upcycle-project Minkema College en Duurzaamheidswinkel Nieuws 15 uur geleden
• Muziek tijdens een 'tussenstop' van de Thuisbus.
Thuisbus gaat weer rijden door Woerden en omliggende dorpen Nieuws 25 apr, 17:07
• Leegstaande woning aan de Molenweg.
Sloop van woningen aan Molenweg en Nieuwstraat in Zegveld Nieuws 25 apr, 16:04
• Net als in 2023 is er ook dit jaar weer veel muziek tijdens Bevrijdingsdag in Woerden.
Herdenkingen en viering Bevrijdingsdag in Woerden Nieuws 25 apr, 13:35
• Julia Groen en Gwenn Hoogenboom spraken met Joke de Wissel (foto). Zij is een van de organisatoren van het plaatsen van een monument ter nagedachtenis aan de in 1943 overleden bemanning van een neergestorte Britse bommenwerper bij de boerderij van haar grootouders.
Fotoproject 'Conflict' in Woerdense Petruskerk Nieuws 25 apr, 13:34
• Hester Korver van de Woerdense Vakantieweek en Kasper Tappel van BPA.
BPA komende drie jaar sponsor Woerdense Vakantieweek Zakelijk 25 apr, 10:00
• Sven van der Plank van Siveo '60.
Siveo '60 bijna veilig: 'We moeten vooral niet gaan rekenen' Sport 25 apr, 10:00
• Birgitte van Hoesel in de Wereldwinkel aan de Havenstraat.
Wereldwinkel Woerden bestaat 45 jaar: 'Wie hier iets koopt, draagt bij aan een betere wereld' Nieuws 25 apr, 10:00