• Jan Bikkers voor zijn zaak aan de Molenvlietbaan.
• Jan Bikkers voor zijn zaak aan de Molenvlietbaan. Foto: Floris Bakker

Jan Bikkers: ‘Ik zie deze nominatie als kroon op mijn werk’ (met video)

Algemeen 783 keer gelezen

WOERDEN • Om zijn kans op het winnen van de Gouden Parel te vergroten, maakte Jan Bikkers van de Gamma in Woerden een ludiek filmpje.

En dat bleef niet onopgemerkt. “Het is ontploft”, lacht Bikkers. “Toen ik het filmpje vrijdag op mijn social mediakanalen plaatste, stroomde de reacties binnen. Uiteindelijk ben ik tot half twaalf ‘s avonds bezig geweest om iedereen te beantwoorden.” In het filmpje vertellen verschillende Woerdenaren waarom Bikkers het verdient om de onderscheiding te krijgen. Dat een paar van de geïnterviewden daarvoor een briefje van 50 euro krijgen toegeschoven, zorgt bij menig kijker voor een glimlach.

Vereerd
Bikkers kreeg begin deze maand te horen dat hij tot de drie genomineerden behoort voor de Gouden Parel, dé ondernemersprijs van Woerden. Dat verraste hem wel. Want hij is geen lid van OnderNamen, het ondernemersplatform dat de prijs elk jaar uitreikt. Hij voelt zich vereerd. “ Alleen ondernemers die zich op verschillende vlakken onderscheiden komen ervoor in aanmerking. Blijkbaar ben ik opgevallen! Heel bijzonder. Ik zie deze nominatie toch wel als een kroon op mijn werk.”

Bikkers runt al tien jaar met succes zijn eigen Gamma-vestiging in Molenvliet. Hij vindt het belangrijk om als ondernemer een steentje bij te dragen aan de maatschappij. Daarom creëert Bikkers binnen zijn bedrijf werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Elk jaar komen er één of twee mensen stage bij ons lopen. Het gaat veelal om jongeren met weinig toekomstperspectief. Samen met begeleiders van Ferm Werk kijk ik hoe we die jongeren kunnen inpassen in mijn bedrijf. Dat gaat vaak goed en soms ook niet goed. Het zijn echt niet allemaal succesverhalen.”

Het verhaal van Sem (naam gefingeerd, red.), een jongen met autisme, behoort volgens Bikkers wel tot de succesverhalen. “Sem kwam op zijn 16e bij ons werken. In het begin zat ‘ie stil in een hoekje en had hij weinig contact met de overige personeelsleden. Dat was lastig omdat een bouwmarkt juist een plek is waar je moet communiceren. Met elkaar, maar ook met klanten. Maar langzaamaan ging het steeds beter. Inmiddels zit Sem tijdens pauzes midden in de groep is - ie zo ver dat ik ‘m een vast contract heb aangeboden.”

Maar Bikkers doet meer. Zo hielpen vier van zijn medewerkers tijdens NLdoet een dagje bij De Terugwinning, een stichting die dagbesteding aanbiedt om mensen weer deel te laten nemen aan de maatschappij. “De mensen daar verwerken bouwafval tot nieuwe grondstoffen. Van wat er overblijft, maken ze unieke (handgemaakte) producten, zoals een tafeltje, kapstok of gereedschapskistje. Ik heb hier in de winkel een stelling neergezet waarop ze die artikelen kunnen aanbieden. Zelf verdien ik er niks aan, maar ik vind het zo’n mooi initiatief dat ik graag een handje meehelp.”

Gehandicapte broer
Zijn maatschappelijke betrokkenheid komt niet ‘zomaar’ uit de lucht vallen. Jarenlang verzorgde hij zijn gehandicapte broer, tot zijn overlijden in 2015. “Uit eigen ervaring weet ik dat een helpende hand het leven voor betrokkenen aangenamer maakt. Daar komt bij dat ik, nu ik de 60 heb bereikt, ook niet meer zo bezig ben met het najagen van een carrière. Spijkertjes verkopen kan ik wel. Het liefst laat ik mijn assistenten de komende jaren het werk doen zodat ik me ga bezighouden met het inclusief werkgeverschap. Het zou immers zonde zijn als mijn ervaring verloren gaat.”    

De komende tijd gaat Bikkers volop campagne voeren om zijn kansen op de Gouden Parel te vergroten. Zo heeft hij 2.500 flyers laten drukken, verscheen er een reclame op het display aan de Europabaan en staat er voor zijn zaak een groot sandwichbord die klanten oproept om op hem te stemmen. “De kans is 1 op 3 dat ik de prijs win”, zegt Bikkers. “Het zou leuk zijn, maar ik gun mijn concurrenten (Tim Hage van Multivac en Rob Nap van Wiegmans Facilitaire Diensten) ook de winst. Eigenlijk zijn we alle drie winnaars.”


Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Leerlingen van het Technasium van het Minkema College met het 'bestekrek' en de 'cd-lamp'.
'Bestekrek' winnaar van upcycle-project Minkema College en Duurzaamheidswinkel Nieuws 16 uur geleden
• Muziek tijdens een 'tussenstop' van de Thuisbus.
Thuisbus gaat weer rijden door Woerden en omliggende dorpen Nieuws 25 apr, 17:07
• Leegstaande woning aan de Molenweg.
Sloop van woningen aan Molenweg en Nieuwstraat in Zegveld Nieuws 25 apr, 16:04
• Net als in 2023 is er ook dit jaar weer veel muziek tijdens Bevrijdingsdag in Woerden.
Herdenkingen en viering Bevrijdingsdag in Woerden Nieuws 25 apr, 13:35
• Julia Groen en Gwenn Hoogenboom spraken met Joke de Wissel (foto). Zij is een van de organisatoren van het plaatsen van een monument ter nagedachtenis aan de in 1943 overleden bemanning van een neergestorte Britse bommenwerper bij de boerderij van haar grootouders.
Fotoproject 'Conflict' in Woerdense Petruskerk Nieuws 25 apr, 13:34
• Hester Korver van de Woerdense Vakantieweek en Kasper Tappel van BPA.
BPA komende drie jaar sponsor Woerdense Vakantieweek Zakelijk 25 apr, 10:00
• Sven van der Plank van Siveo '60.
Siveo '60 bijna veilig: 'We moeten vooral niet gaan rekenen' Sport 25 apr, 10:00
• Birgitte van Hoesel in de Wereldwinkel aan de Havenstraat.
Wereldwinkel Woerden bestaat 45 jaar: 'Wie hier iets koopt, draagt bij aan een betere wereld' Nieuws 25 apr, 10:00