• Robert van de Weetering in de loods in Nijkerk, met op de kar verschillende gevechtslaarzen.
• Robert van de Weetering in de loods in Nijkerk, met op de kar verschillende gevechtslaarzen. Foto: Floris Bakker

Woerdens bedrijf levert komende jaren gevechtslaarzen aan Defensie

Algemeen 1.341 keer gelezen

WOERDEN • Groenendijk Bedrijfskleding wist dit voorjaar een mega-opdracht binnen te slepen. Het bedrijf uit Woerden mag vanaf begin volgend jaar gevechtslaarzen en sokken leveren aan Defensie.

De loods in Nijkerk is nu nog zo goed als leeg, maar over een paar weken is dat wel anders. “Voor het nieuwe jaar is elke stelling hier wel gevuld”, vertelt Robert van de Weetering, categoriemanager gevechtslaarzen, tijdens een rondleiding. “We leveren tot minimaal 2026 elk jaar zo’n 40.000 paar laarzen en 240.000 paar sokken, dus hebben we deze loods heel hard nodig.” 

Bewust
Er is bewust gekozen voor een opslaglocatie in Nijkerk. Van de Weetering: “We zitten hier mooi centraal, dicht bij Soesterberg waar we in het KPU-bedrijf - de plek waar militairen hun gevechtstenue krijgen - een shop-in-shop hebben ingericht. Daar kunnen militairen terecht om gevechtslaarzen aan te laten meten, te passen en direct mee te nemen. Daarnaast leveren we vanuit de opslaglocatie in Nijkerk ook direct uit aan een nabijgelegen logistiek centrum van Defensie.”

Naast de shop beschikt Groenendijk Bedrijfskleding over een mobiele trailer die langs gaat bij alle kazernes in Nederland. “In de trailer kunnen we elke dag zo’n 80 militairen adviseren en maat nemen”, zegt Van de Weetering. “Dat gebeurt met behulp van een 3D-voetscanner. Zo kunnen wij de best passende gevechtslaars adviseren. Na het aanmeten mogen militairen laarzen van verschillende merken uitproberen op een speciaal daarvoor uitgezet proefparcours.” 

Kistjes
De tijd dat de militair het moest doen met een paar ‘kistjes’, ligt volgens de manager ver achter ons. “Voor een training of missie in de bergen, woestijn of jungle heb je heel andere laarzen nodig dan de standaard gevechtslaarzen. Dus kunnen de militairen bij ons kiezen uit verschillende type gevechtslaarzen in diverse breedte- en lengtematen. We komen uit op ongeveer 2.500 unieke schoenmaten.”

Voor het aanmeten van de gevechtslaarzen volgden medewerkers van Groenendijk Bedrijfskleding een speciale 8-daagse opleiding. Dit alles om de militairen goed te kunnen adviseren bij hun keuze. Het passen is overigens al begonnen. En de eerste reacties zijn positief, zo hoorde Van de Weetering. “Militairen vinden het erg prettig dat er zoveel keus is. En dat we goed naar hen luisteren.” 

Betrokken
Wat bijzonder is, is dat Groenendijk Bedrijfskleding militairen die tijdens hun dienstjaren uitvallen, de kans geeft om bij het bedrijf te komen werken. “Wij bieden hen de mogelijkheid om betrokken te blijven bij Defensie door bij ons als adviseur aan de slag te gaan.”

Hoewel Groenendijk Bedrijfskleding al grote klanten als de NS, Securitas en de Douane bedient, is de opdracht van Defensie verreweg de grootste die het bedrijf uit Woerden ooit wist binnen te slepen. Iets waar Van de Weetering trots op is. “Het is mooi om onze militairen de komende vijf jaar te voorzien van nieuwe gevechtslaarzen. Als we het goed doen komen daar nog twee jaar bij, dus gaan we ons stinkende best doen om van deze opdracht een succes te maken.”

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Leerlingen van het Technasium van het Minkema College met het 'bestekrek' en de 'cd-lamp'.
'Bestekrek' winnaar van upcycle-project Minkema College en Duurzaamheidswinkel Nieuws 15 uur geleden
• Muziek tijdens een 'tussenstop' van de Thuisbus.
Thuisbus gaat weer rijden door Woerden en omliggende dorpen Nieuws 25 apr, 17:07
• Leegstaande woning aan de Molenweg.
Sloop van woningen aan Molenweg en Nieuwstraat in Zegveld Nieuws 25 apr, 16:04
• Net als in 2023 is er ook dit jaar weer veel muziek tijdens Bevrijdingsdag in Woerden.
Herdenkingen en viering Bevrijdingsdag in Woerden Nieuws 25 apr, 13:35
• Julia Groen en Gwenn Hoogenboom spraken met Joke de Wissel (foto). Zij is een van de organisatoren van het plaatsen van een monument ter nagedachtenis aan de in 1943 overleden bemanning van een neergestorte Britse bommenwerper bij de boerderij van haar grootouders.
Fotoproject 'Conflict' in Woerdense Petruskerk Nieuws 25 apr, 13:34
• Hester Korver van de Woerdense Vakantieweek en Kasper Tappel van BPA.
BPA komende drie jaar sponsor Woerdense Vakantieweek Zakelijk 25 apr, 10:00
• Sven van der Plank van Siveo '60.
Siveo '60 bijna veilig: 'We moeten vooral niet gaan rekenen' Sport 25 apr, 10:00
• Birgitte van Hoesel in de Wereldwinkel aan de Havenstraat.
Wereldwinkel Woerden bestaat 45 jaar: 'Wie hier iets koopt, draagt bij aan een betere wereld' Nieuws 25 apr, 10:00